Assalamualaikum
Alhamdulillah, syukur kepada Allah atas kurniaan rezeki yang luas tidak bertepi. Kehidupan yang diredai dan diberkati dengan nikmat Islam dan Iman yang kekal di dalam diri.
Laksa merupakan makanan tradisi berkuah popular di Malaysia. Ia dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu. Pelbagai jenis laksa yang popular di negara kita antaranya Laksa Perlis, Laksa Penang, Laksa Johor, Laksa Terengganu dan banyak lagi. Kini laksa bukan sahaja popular di negara kita dan Singapura malah laksa sudah terkenal di peringkat antarabangsa.
Selain daripada kuah yang pekat, mi laksa juga memainkan peranan penting dalam menjadikan laksa itu lazat untuk dinikmati. Lambakan mi laksa yang bercampur di pasaran membuatkan umat Islam sukar untuk memilih mi laksa yang berkualiti lagi halal. Hari ini ingin saya kongsikan resipi membuat mi laksa yang dikongsikan oleh rakan saya.
Bahan-bahan
1. Setengah kilogram tepung beras Cap Teratai atau Cap Gajah
2. Satu cerek air yang mendidih
3. Setengah mangkuk tepung gandum
4. Pengukus
5. Acuan Maruku
Cara memasak :
1. Gaulkan tepung gandum dan tepung beras dengan sebati.
2. Tuangkan air panas yang mendidih dan kacau menggunakan senduk (pastikan air mendidih baru dicampur bersama tepung)
3. Kacau sehingga lembut dan tepung menjadi bergumpal. Pada peringkat ini anda memerlukan ketabahan dan kekentalan jiwa kerana ini merupakan peringkat paling sukar. Hehehe.
Acuan Maruku yang boleh digunakan |
4. Selepas adunan ini menjadi sebati, kepalkan adunan tersebut dan masukkan doh ke dalam acuan dan letakkan ke dalam pengukus. Jangan kukus terlalu banyak dalam satu-satu masa. Lebih kurang 2 kali pusing acuan untuk sekali kukus.
5. Kukus sehingga 20 minit sehingga tepung itu nampak berkilat.
6. Lalukan air ke atas mi laksa tersebut dan kacau perlahan untuk meleraikan mi laksa itu.
7. Toskan mi laksa tersebut.
8. Sedia untuk dihidang dengan kuah laksa yang pekat dan lazat.
Semoga berjaya.
apakah fungsi acuan maruku ?
ReplyDelete